АНАЛІЗ ВПЛИВУ НАГЛЯДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ НА РІВЕНЬ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ В РИЗИКОНЕБЕЗПЕЧНИХ ГАЛУЗЯХ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Радіонов, М. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
В Україні, останнім часом, зареєстровано збільшення кількості загиблих та травмованих працівників на підприємствах окремих галузей економіки, а також почастішали випадки виявлення несвоєчасного подання або неподання інформації про нещасні випадки на виробництві з боку посадових осіб суб’єктів господарювання. В сучасних умовах в нашій державі, коли справжній рівень виробничого травматизму значно вищий, ніж у більшості держав з розвинутою економікою, суттєво підвищуються вимоги до охорони праці. Одним із законодавчо закріплених заходів, спрямованих на вирішення питань охорони праці, є наглядова діяльність. Проаналізовано вплив наглядової діяльності з питань охорони праці на рівень виробничого травматизму в ризиконебезпечних галузях економіки України в залежності від кількості та ефективності заходів державного нагляду з питань охорони праці інспекторського складу Державної служби України з питань праці. Автором проведено економетричний аналіз лінійних часових трендів виробничого травматизму в Україні за даними форм звітності Держпраці 3-НД та 4-ЗТ 2008-2017 років, з метою визначення впливу наглядової діяльності на рівень виробничого травматизму в ризиконебезпечних галузях економіки України в залежності від загальної кількості перевірених піднаглядних суб’єктів господарювання, кількості перевірок виробничих об’єктів та кількості здійснення заходів державного нагляду на одного фактичного державного інспектора, а також від кількості виявлених порушень з питань охорони праці та промислової безпеки на один перевірений виробничий об’єкт