ДОСЛІДЖЕННЯ АДСОРБЦІЙНОГО ВИЛУЧЕННЯ ІОНІВ НІКЕЛЮ(ІІ) БЕНТОНІТОВИМИ ГЛИНАМИ - Сакалова, Г. В.; Василінич, Т. М.; Петрук, Г. Д.; Шевчук, О. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
Досліджено процес сорбції іонів нікелю(ІІ) з нерухомим шаром сорбенту бентонітовими глинами. Описано основні переваги використання бентонітів у водоочисних технологіях: потужні геологічні запаси, дешеве видобування породи, проста підготовка до транспортування та використання, можливість використання відпрацьованих сорбентів у інших технологіях, завдяки чому відпадає потреба у вартісній регенерації. Вивчено вплив різних факторів (тривалості процесу, шару адсорбенту) на ступінь очищення стічних вод від іонів нікелю, вплив швидкості прокачування на динамічну ємність сорбенту та визначено ефективний об’єм. Ефективність адсорбції зростає зі збільшенням шару адсорбенту, що можна пояснити розвитком активної сорбційної поверхні. Зі збільшенням початкової концентрації іонів нікелю збільшується час появи перших слідів забрудника на виході з колони, а також загальний час до проскоку. Результати досліджень вказують на більшу адсорбційну здатність модифікованого бентоніту щодо іонів Ni2+, в порівнянні з його природною формою. Максимальне поглинання іонів нікелю(ІІ) на модифікованому бентоніті відбувається, коли шар сорбенту 20 г впродовж 4,5 год та становить 73,4 %. Отримані результати досліджень свідчать про перспективність та ефективність застосування природних мінеральних сорбентів, зокрема бентонітових глин Черкаського родовища для очищення стічних вод від іонів нікелю(ІІ).