МЕТОД ДІАГНОСТУВАННЯ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ПРИВОДА ВАКУУМНОГО ВИМИКАЧА НА ОСНОВІ ВЕБЕР-АМПЕРНИХ ХАРАКТЕРИСТИК - Грабко, В. В.; Дідушок, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Запропоновано метод діагностування електромагнітного приводу вакуумного вимикача. Досліджено, що існує стійка тенденція до підвищення кількості порушень електропостачання відповідальних енергетичних обʼєктів, що призводить до негативних наслідків. Більшість електроустаткування в електроенергетичних системах потребує ремонту або заміни. Застарілі масляні вимикачі масово замінюють на вакуумні. Вакуумні вимикачі мають низку переваг серед інших типів комутаційного обладнання. Більшість вакуумних вимикачів обладнані електромагнітними приводами. Некоректна робота електромагнітного привода призводить до відмови вакуумного вимикача. Запропонований метод дозволяє визначити технічний стан електромагнітного приводу вакуумного вимикача. Суть методу полягає у вимірюванні «еталонної» кривої магнітної характеристики після введення нового вимикача в експлуатацію або після його капітального ремонту та порівняння цієї кривої з виміряними магнітними характеристиками в процесі його подальшої експлуатації. В процесі експлуатації змінюється форма вебер-амперних характеристик обмоток електромагнітного приводу вакуумного вимикача. Контроль відхилення від «еталонної» характеристики дозволяє оцінити поточний стан електромагніту та ступінь його зносу. Проведено експеримент з імітацією несправності вакуумного вимикача, за результатами якого за запропонованим методом можна визначати коефіцієнт відхилення вебер-амперних характеристик, за яким оцінюється технічний стан електромагніту та приводу вакуумного вимикача в цілому. Наведено результати вимірювання кривих струму, напруги та розрахованих вебер-амперних характеристик для обмоток увімкнення/вимкнення електромагніту вимикача. Визначено коефіцієнти відхилення для обмоток увімкнення/вимкнення, використовуючи імітацію несправності вакуумного вимикача.