ДОСЛІДЖЕННЯ МІЦНОСТІ ТА ДЕФОРМАТИВНОСТІ БЕТОННИХ ПЛИТ НА ВАПНЯКОВОМУ ПІСКУ - Ісмаілова, Н. П.; Кушнарьова, Г. О.; Ковтун, М. Я. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Наведені результати експериментальних досліджень міцності та деформативності бетону на гранітному щебені та вапняковому піску в умовах дії багаторазово повторюваного навантаження. Більшість будівельних конструкцій, в тому числі підкранові балки, панелі покриття та перекриття споруд, покриття аеродромних та дорожніх плит, на які встановлюють різні вібраційні машини, знаходяться під дією навантажень, що багатократно повторюються. Динамічне навантаження виникає під час посадки літака, під час руху його по нерівній поверхні покриття. На аеродромне покриття, крім колісних навантажень, діють потужні газові струмені при роботі реактивних авіаційних двигунів. Руйнування бетонних плит може виникати і під дією навантажень, що багатократно повторюються, одиничні прикладання яких створюють напруження, що не перевищують допустимих. Для тих районів країни, які не мають запасів міцних кам’яних матеріалів, використання місцевих маломіцних матеріалів і побічних продуктів промисловості — одне з важливих заходів зниження вартості будівництва покриттів. Використання місцевих матеріалів дає можливість виключення дорогих перевезень міцних кам’яних матеріалів. До маломіцних кам’яних матеріалів можна віднести: м’які вапняки і піщаники, цегляний бій, продукти вивітрювання гірських порід. У зв’язку з нестачею кварцового піску в південних регіонах України особливої актуальності набуває використання відходів вапняків-черепашників. Залізобетонні конструкції, виготовлені з місцевих матеріалів, піддаються в процесі експлуатації дії багатократно повторюваного навантаження, що вимагає оцінки їх втомної міцності та деформативності такого бетону. Робіт, в яких досліджувався вплив циклічних навантажень на залізобетонні конструкції, виготовлених на вапняковому піску, мало. Дослідження втомної міцності і деформативності бетонів на вапняковому піску дає можливість використовувати залізобетонні конструкції, виготовлені з місцевих матеріалів, що піддаються в процесі експлуатації впливу циклічних навантажень.