ОЦІНКА ЕКОНОМІЧНИХ ВТРАТ ЧЕРЕЗ ПЕРЕДЧАСНУ СМЕРТНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ПРАЦЕЗДАТНОГО ВІКУ - Заюков, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Актуальність статті пов’язана з тим, що розповсюдженість неінфекційних захворювань та смертності, зокрема через нераціональний спосіб життя — надмірне вживання алкоголю, тютюнопаління, стреси та інші зовнішні (екзогенні) причини набувають в світі масштабів епідемії та призводять до втрат економіки. Тому оцінка втрат ВВП через передчасну смертність за рахунок поведінкових факторів набуває важливого значення. Метою статті є оцінка економічних втрат через передчасну смертність населення України працездатного віку через екзогенні (поведінкові) причини. Побудовано економічну таблицю смертності (на основі розрахунку життєвого потенціалу населення працездатного віку). Здійснено оцінювання обсягів споживання і виробництва в кожній віковій групі працездатних громадян та проведений розрахунок економічних втрат через надзвичайно високу смертність працездатного населення внаслідок екзогенних причин. Акцентовано увагу на проблемі високого рівня захворюваності і смертності, у тому числі за рахунок порушення правил дорожнього руху, надмірного вживання алкоголю, тютюну, позбавлення себе життя тощо, що становить колосальну небезпеку для функціонування економіки України. Розраховано втрати в людино-роках для населення працездатного віку через зовнішні причини смерті. Вагомим напрямом зменшення економічних втрат через передчасну смертність є мотивація населення України, особливо його продуктивної частини до самозбереження здоров’я. Розраховані гіпотетичні соціально-економічні ефекти в Україні за рахунок підвищення рівня самозбереження населення працездатного віку. З’ясовано, що колосальними резервами для розвитку економіки є економія основних статей витрат Фонду соціального страхування України, зокрема від зменшення рівня виробничого травматизму та захворюваності громадян.