ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСІВ ЗНЕВОДНЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ ШНЕКОВИМ ПРЕСОМ - Березюк, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Експериментальне дослідження процесів зневоднення твердих побутових відходів шнековим пресом є актуальною науково-технічною задачею — однією зі складових для вирішення проблеми створення науково-технічних основ проектування високоефективних робочих органів машин для збирання та первинної переробки твердих побутових відходів. Проведено дослідження процесів зневоднення твердих побутових відходів шнековим пресом за допомогою планування експерименту другого порядку. Отримано регресійні залежності таких показників процесу зневоднення як кінцеві відносна вологість та густина твердих побутових відходів, максимальна потужність двигуна приводу та енергоємність зневоднення від основних параметрів впливу: початкових відносної вологості та густини твердих побутових відходів, частоти обертання шнека, радіального зазору між шнеком та корпусом, діаметра осердя шнека на останньому витку. Побудовано поверхні відгуків цільової функції — енергоємності зневоднення твердих побутових відходів та їхні двомірні перерізи в площинах параметрів оптимізації. Проведено параметричну оптимізацію процесу зневоднення твердих побутових відходів за критерієм його мінімальної енергоємності. Визначено, що мінімальна енергоємність зневоднення змішаних твердих побутових відходів складає 172,3...306,3 кВт·год/т для таких оптимальних значень параметрів технологічного процесу зневоднення: частота обертання шнека 51,84...54,73 об/хв; відношення радіального зазору між шнеком та корпусом до зовнішнього діаметра шнека на останньому витку (7,10...8,71)·10–3; відношення діаметра осердя шнека до його зовнішнього діаметра на останньому витку 0,710...0,765, а для вологої фракції твердих побутових відходів мінімальна енергоємність зневоднення складає 30,7...158,5 кВт·год/т для оптимальних значень: частоти обертання шнека 36,91...47,20 об/хв; відношення радіального зазору між шнеком та корпусом до зовнішнього діаметра шнека на останньому витку (5,45...10,45)·10–3; відношення діаметра осердя шнека до його зовнішнього діаметра на останньому витку 0,740...0,757.