ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ ВІННИЦЬКОГО РЕГІОНУ В АСПЕКТІ ЗБАЛАНСОВАНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Небава, М. І.; Заюков, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Здоров’я населення, як одна з основних складових людського капіталу, виступає базою соціально-економічного розвитку через його взаємозв’язок із соціально-економічними характеристиками життєдіяльності громадян. Це найважливіша властивість, без збереження і відтворення якої населення не може реалізувати свої потенційні можливості в економічній й інших сферах людської активності та високу якість життя. Метою статті є дослідження проблеми людського капіталу здоров’я населення Вінницької області та здійснення SWOT-аналізу регіону в аспекті формування доктрини її збалансованого розвитку. Актуалізовано проблему збереження людського капіталу здоров’я громадян України. Обґрунтовано необхідність підвищення рівня людського капіталу здоров’я в аспекті сталого розвитку. Систематизовано загрози для соціально-економічного розвитку України за підсумками проведення круглого столу «Від України 2030 до регіональних стратегій», що відбувся на базі Вінницького національного технічного університету. Проаналізовано механізми збалансованого розвитку, які можуть бути використані для побудови ефективної відповідної стратегії збалансованого розвитку Вінницького регіону. Здійснено аналіз оцінки значення індексу здоров’я для України, зокрема Вінницької області. З’ясовано, що в системі формування людського капіталу здоров’я населення Вінниччини має бути така важлива складова, як мотивація громадян до самозбереження здоров’я. Здійснено аналіз сильних, слабких сторін та можливостей і загроз регіону в аспекті передумов розвитку людського капіталу здоров’я населення Вінниччини в межах реалізації Доктрини збалансованого розвитку. Запропоновано рекомендації та пропозиції щодо формування передумов розвитку капіталу здоров’я регіону.