НАВЧАЛЬНА СИСТЕМА ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ОПЕРАТИВНОГО ПЕРСОНАЛУ ТЕС І АЕС - Баран, П. М.; Кідиба, В. П.; Пришляк, Я. Д. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Серед існуючих навчальних систем для забезпечення необхідного рівня кваліфікації оперативного персоналу електростанцій не вистачає навчальних систем для оперативного управління електричною частиною енергоблоків теплових та атомних електростанцій. Розроблена система навчання для підготовки оперативного персоналу теплових та атомних електростанцій реалізована на персональному комп’ютері. Вона включає в себе підсистему управління, контролю та сигналізації, технологічну підсистему та підсистему навчання. Режими самонавчання, демонстрації та контролю знань реалізуються в підсистемі навчання. Режим контролю передбачає виконання вправи за заданим сценарієм. Час вправи обмежений. Кількість помилок також обмежена. Є можливість звернутися за допомогою до системи навчання. Розглянуто особливості оцінювання системою навчання знань оперативного персоналу електричної частини енергоблока електростанції. Алгоритм оцінювання знань забезпечує контроль дій, які не передбачені сценарієм, багаторазово виконуваних дій, а також дій, які приводять до спрацьовування релейного захисту. Навчання закінчується протоколом, який дає загальну оцінку та результати виконаної вправи, а саме список правильно виконаних дій, не виконаних дій, вказує на отримані та втрачені бали для кожної дії, втрачені бали за користування допомогою тощо. Запропонована система навчання дозволяє об’єктивно оцінити навички та знання оперативного персоналу електричної частини енергоблока теплових та атомних електростанцій. Розроблена система навчання дозволяє підвищити якість підготовки операторів енергоблоків.