Аналіз сучасних багатоелементних фотоприймальних пристроїв та оптико-електронних методів і засобів на їх основі - Білинський, Й. Й. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Наступна революція, яка відбудеться у двадцять першому сторіччі, зумовлена поєднанням дешевих оптичних сенсорів із мікропроцесорами та лазерами, які є основою оптико-електронних вимірювальних систем. Такі системи включають використання широкого класу фотодетекторів, до яких відносяться позиційно-чутливі фотодетектори ПЧД, матриці й фотолінійки на основі приладів із зарядовим зв’язком ПЗЗ, а також на основі комплементарних структур метал—оксид—напівпровідник КМОН, які і описані в даній статті.