ЗАСТОСУВАННЯ БАРОМЕМБРАННИХ МЕТОДІВ В ПРОЦЕСІ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ ВІД ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ - Гомеля, М. Д.; Іванова, В. П.; Трус, І. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Забруднення природних водойм іонами важких металів є доволі гострою проблемою, незважаючи на значні науково-технічні досягнення в галузі природних і стічних вод. Серед відомих способів очищення води, в якій важкі метали містяться в мікроорганізмах, найбільший інтерес викликають способи з мембранним очищенням. Досліджено процеси мембранного очищення води від іонів важких металів з сильно розбавлених розчинів. Показано, що продуктивність нанофільтраційної мембрани ОПМН-П в процесі фільтрування сильно розбавлених розчинів сульфату кадмію залежить від робочого тиску і є близькою до показників, отриманих з використанням дистильованої води. Встановлено на прикладі виділення іонів міді, кадмію і свинцю за концентрацій 0,1 мг/дм3, що селективність мембрани дуже низька і не перевищує 10 %. З використанням комплексонів у деяких випадках селективність мембрани досягала 100 % зі зниженням вихідної концентрації іонів металів до 10-8 мг/дм3. При цьому іони металів накопичувалися в концентратах в еквівалентних кількостях. З використанням Трилону Б, селективність іонів міді на перших стадіях зростає до 69...77 %. З використанням ОЕДФК селективність досягає 100 % протягом всього процесу фільтрації. Використовуючи як комплексон НТМФК, за концентрацій міді 10-3...10-7 мг/дм3 досягнуто повне видалення міді з води з концентраціями по НТМФК 25...50 мг/дм3. За вмістом НТМФК 10 мг/дм3 селективність міді досягла 26 %. В процесі очищення води від кадмію менш ефективне використання композиції Aкватону і ДДТН та нульової селективності з використанням НТМФК. Водночас ОЕДФК забезпечував повне утримання кадмію. Використання цих комплексних речовин неефективне для виведення іонів свинцю Pb2+ з води. Для фільтрування суспензій карбонату кальцію разом з карбонатом свинцю його видаляють з води, використовуючи мембрану OПМН-П.