АНАЛІЗ КОМПОНЕНТНО-ОРІЄНТОВАНИХ МЕТОДІВ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ЕЛЕКТРОННОГО БІЗНЕСУ - Чередніченко, О. Ю.; Гонтар, Ю. М.; Іващенко, О. В.; Вовк, М. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Компонентно-орієнтована розробка — це шлях до розробки програмного забезпечення, де переваги повторного використання мають велике значення. Швидка адаптація до змін на ринку має вирішальне значення для електронного бізнесу. А компонентно-орієнтована розробка здатна забезпечити швидкий термін реалізації, гнучкість та масштабованість. З точки зору придатності до використання в контексті інженерії електронного бізнесу розглянуто п’ять популярних методів: CADA, Catalysis, Comet, Rational Unified Process і Select Perspective. Для кожного із зазначених методів досліджено поняття, процедури, методи та рівень інструментальної підтримки. Оцінка проводиться на основі схеми для розробки електронного бізнесу та переліку об’єктивних критеріїв: передумови походження, використання методології, функціональна підтримка процесу, повторне використання, використання сучасних технік моделювання, інструментальна підтримка, платформа впровадження. Щодо процесу підтримки Select Perspective пропонує дуже строгий процес з чіткими результатами та діями. Catalysis обмежується прикладами того, як використовувати метод у деяких конкретних ситуаціях. CADA, COMET, і RUP — пропонують щось середнє між цими крайнощами. Відносно повторного використання Select Perspective є найпривабливішим методом з точки зору наявності компонентного менеджера, механізму зберігання та пошуку компонентів, а решта досліджуваних методик покладаються на досвід розробників у пошуку компонентів. CADA, Catalysis, Comet не забезпечують спеціальну підтримку інструментів, але це стосується стандартних UML-інструментів, лише Select Perspective та Rational Unified Process, що походять від промислових методів, забезпечують велику інструментальну підтримку. Усі методи залежать від платформи. Встановлено, що основні елементи компонентно-орієнтованої розробки, компоненти та повторне використання наразі ще не зрілі, а діапазон інструментів для компонентно-орієнтованої розробки недостатній. Всі розглянуті методи акцентують увагу на окремих аспектах компонентно-орієнтованої розробки, але поки що жоден з них не пропонує повного вирішення.