СИСТЕМА АКТИВНОГО ВІБРОЗАХИСТУ НА ОСНОВІ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ПІДВІСУ - Теряєв, В. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Розглянуто актуальну для приладобудування і транспорту проблему стабілізації положення в просторі та віброзахисту обладнання, приладів і людей під час керування мобільними об’єктами (наземний транспорт, в тому числі автомобілі, транспорт з «магнітною левітацією», кораблі, підводні човни, аерокосмічні літальні апарати) в умовах дії координатних і зовнішніх збурень. Теоретично показана можливість активного віброзахисту об’єктів в просторі на основі використання електромагнітної підвіски. Розроблено принципи технічної реалізації системи активного віброзахисту. Її працездатність підтверджена моделюванням. Активний віброзахист здійснюється шляхом компенсації дії зовнішніх і координатних збурень за рахунок створення електромагнітом додаткової складової сили, що діє проти цих збурень за принципом комбінованого керування. Компенсувальний зв’язок за збуренням реалізовано на основі акселерометра. Ефективність зворотного зв’язку за збуренням підтверджується результатами моделювання динамічних режимів відпрацювання завдання за положенням об’єкта керування і порівняльним аналізом впливу координатних збурень на якість перехідних процесів. Також проаналізовані демпфувальні властивості електромагнітної підвіски, ефективність використання компенсувального зв’язку з використанням акселерометра. Запропоноване рішення не викликає труднощів в технічній реалізації і дозволяє поліпшити точність, швидкодію і чутливість електромагнітної підвіски. Комбінація функцій електромагнітної підвіски і активного віброзахисту в одному комплексі забезпечує формування інваріантних характеристик, вирішує проблему створення безконтактної системи управління позиціонуванням об’єкта в просторі. Розглянуто теоретичні основи побудови систем активного віброзахисту об’єктів в просторі на основі використання електромагнітного підвісу, запропоновані принципи технічної реалізації.