АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ SMART GRID В РАМКАХ КОМПЛЕКСУ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ-ЕЛЕКТРОСПОЖИВАННЯ ВОДОВІДЛИВУ ЗАЛІЗОРУДНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Сінчук, О. М.; Бойко, С. М.; Мінаков, І. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2018)
Аналізуючи структуру електроспоживання залізорудних підприємств, встановлено, що з поміж інших споживачів електричної енергії, домінує водовідлив, частка якого в обсязі споживання електричної енергії в цілому по залізорудних шахтах сягає більше 40 %, а серед підземних споживачів — майже 70 % із зазначених. Доведено, що одним з напрямків зменшення обсягів матеріальних затрат залізорудних підприємств за спожиту електричну енергію є зміна часу функціонування всіх енергоємних споживачів, в тому числі водовідливу, на користь економічної зони доби. Однак, цей значною мірою дієвий захід, все ж має своє обмеження, яке на сьогодні вже близьке до досягнення на гірничих підприємствах України. Обґрунтовано, що електроенергетичний комплекс водовідливу можна віднести до категорії споживачів-регуляторів електричної енергії. Враховуючи той факт, що цей приймач найменше впливає на технологію видобутку залізорудної сировини, то зміна часу його функціонування на користь іншої економічнішої тарифної зони електроспоживання не викличе зміни технології видобутку залізорудної сировини, а навпаки — покращить економіку затрат щодо споживання електричної енергії. Розглянуто теоретичні основи впровадження в структуру електропостачання залізорудних підприємств мікрогідроакумулювальних станцій на базі водовідливів шахт, кар’єрів та збагачувальних комплексів. Запропоновано впровадження концепції Smart Grid, в контексті активного споживання електричної енергії, в рамках комплексу електропостачання-електроспоживання водовідливу залізорудних підприємств, шляхом впровадження в структуру електропостачання мікрогідроакумулювальних станцій та заходів щодо оптимізації графіка роботи насосів водовідливу, що дозволить зекономити кошти на закупівлю електроенергії та знизить собівартість залізорудної продукції.