ОПТИМІЗАЦІЯ ПЕРЕТІКАНЬ РЕАКТИВНОЇ ЕНЕРГІЇ В РОЗПОДІЛЬНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖАХ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРИНЦИПУ НАЙМЕНШОЇ ДІЇ - Кулик, В. В.; Пірняк, В. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Розглянуто питання оптимізації перетікань реактивної енергії розподільними електричними мережами (РЕМ) за комплексним критерієм, що враховує витрати на експлуатацію джерел реактивної потужності (ДРП), втрати та якість електроенергії. Запропоновано умови оптимальності для побудови розподіленої системи керування ДРП з локальним автоматичним керуванням. В них також враховано генерування конденсаторних установок (КУ) з обмеженою керованістю внаслідок конструктивного виконання, або через особливості експлуатації. Показано, що оптимальне керування ДРП може здійснюватися з використанням принципу найменшої дії, а для оптимального керування ДРП в розподільних електричних мережах можливо і доцільно застосовувати адаптивні автоматизовані системи керування.