ЗМЕНШЕННЯ КІЛЬКОСТІ СПРАЦЮВАНЬ СИСТЕМИ РПН ТРАНСФОРМАТОРА В ЕЛЕКТРИЧНІЙ МЕРЕЖІ З ДЖЕРЕЛАМИ РОЗОСЕРЕДЖЕНОГО ГЕНЕРУВАННЯ - Яндульський, О. С.; Нестерко, А. Б.; Труніна, Г. О.; Тимохін, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Змінний характер джерел розосередженого генерування приводить до збільшення коливань напруги в електричній мережі, що спричиняє збільшення кількості спрацювань системи РПН, і, як наслідок, до скорочення її терміну роботи. Розроблено систему координованого керування різнотипними засобами регулювання напруги із залученням джерел розосередженого генерування, що мають здатність регулювати напругу в вузлі підключення. Координування базується на визначенні коефіцієнтів чутливості напруги у вузлах електричної мережі відносно зміни реактивної потужності засобів регулювання, що входять до складу системи координованого керування. Такий підхід дозволяє врахувати змінний характер джерел розосередженого генерування, знизити кількість спрацювань системи РПН трансформатора при регулюванні напруги в розподільній електричній мережі, а також підвищити вихідну активну потужність джерел розосередженого генерування.