СИСТЕМА АВТОМАТИЧНОГО КОНТРОЛЮ ТЕМПЕРАТУРИ ДЛЯ ЕЛЕКТРОКОНТАКТНОГО ВІДПАЛУ ДРОТУ - Хребтов, Є. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
На сьогодні актуальним є питання підвищення якості зварювального дроту в процесі виробництва. Перевага застосування прямого електроконтактного нагріву обґрунтована можливістю побудови і реалізації системи автоматичного регулювання температури нагріву. Система управління виконана на базі ПІД-регулятора, регулятора потужності, джерела струму і вимірювального пірометричного комплексу Апір-С, що складається з первинного пірометричного перетворювача та вторинного перетворювача. Встановлюючи відповідні параметри ПІД–регулятора, можна забезпечити стійкість робочого режиму з автоматичним регулюванням температури під час електроконтактного нагріву дроту. Експериментально встановлено, що застосовуючи систему керування температури відпалу, за рахунок контролю пірометром температури нагріву помилка регулювання не перевищувала 1,3 %. Утримання температури відпалу в заданому діапазоні забезпечує стабільність фізико-механічних характеристик дроту. Викладені рішення реалізації запропонованої системи характеризуються зручністю експлуатації, надійністю і забезпеченням якості технологічного процесу. Подальший напрямок досліджень полягає в обґрунтуванні необхідності використання процесу контрольованого охолодження для отримання заданих фізико-механічних параметрів відпаленого дроту.