ОСОБЛИВОСТІ БЕЙНІТНОГО ВИСОКОМІЦНОГО ЧАВУНУ З ОГЛЯДУ ВИРОБНИЦТВА ШВИДКОЗНОШУВАНИХ ЗМІННИХ ДЕТАЛЕЙ ҐРУНТООБРОБНОЇ СІЛЬГОСПТЕХНІКИ - Волощенко, С. М.; Гогаєв, К. О.; Аскеров, М. Г.; Подрезов, Ю. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Проведено порівняльний аналіз експлуатації зарубіжних і вітчизняних змінних деталей ґрунтообробної сільгосптехніки. Ресурс роботи вітчизняних деталей в декілька разів поступається ресурсу зарубіжних зразків. Крім того, імпортні деталі не підходять до навісного устаткування техніки, виробленого Україні. Кількість зарубіжної сільгосптехніки постійно збільшується, що вимагає збільшення поставок змінних деталей, вартість яких в 3—5 разів перевищує вартість деталей українського виробництва. У зв’язку з цим завдання заміни імпортних деталей аналогічними деталями вітчизняного виробництва з високим ресурсом роботи, що не поступається ресурсу кращих зразків зарубіжного виробництва, є вельми актуальним. В Інституті проблем матеріалознавства НАНУ проведено роботи зі створення технології виготовлення литих лемешів з високоміцного бейнітного чавуну, що мають ресурс, порівняний і навіть вищий за ресурс кращих зарубіжних зразків.