СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ДИНАМІКИ СПОР ГРИБІВ ALTERNARIA ЗА ДАНИМИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ АЕРОБІОЛОГІЧНОГО МОНІТОРИНГУ - Мокін, В. Б.; Родінкова, В. В.; Дратований, М. В.; Білоус, О. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Розглянуто актуальну задачу статистичного аналізу динаміки вмісту спор грибів Аlternaria за даними Європейської системи аеробіологічного моніторингу та залежності цих даних від метеофакторів. Досліджено типові проблеми цього аналізу на прикладі щодобових даних для м. Вінниця за 2009—2014 роки. Запропоновано алгоритм їх вирішення та проведено апробацію цього алгоритму з використанням інструментарію мови програмування R шляхом побудови лінійної та нелінійної регресій залежності цих даних від трьох метеофакторів. Виявлено нові закономірності та зроблено рекомендації щодо ефективнішого застосування цього алгоритму.