ЕЛЕКТРОПРИВІД МЕХАНІЗМУ ПІДІЙМАННЯ ЗАТВОРА ЗЛИВНОЇ ГРЕБЛІ З КЕРОВАННИМ ПРОЦЕСОМ РУШАННЯ - Хребтова, О. А.; Сергієнко, С. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
На сьгодні актуальним є питання щодо виконання передпускової підготовки, рушання та пуску достатньо широкого класу технологічних механізмів, що характеризуються складним процесом формування моменту опору в початковий час рушання. Одним із прикладів є дводвигуний електропривод механізму підіймання затвора зливної греблі. Система «електропривод механізму підіймання—затвор—карман зливної греблі» складається з достатньої кількості підсистем, які взаємодіючи, визначають стан системи. Перехід системи з одного стану в інший може відбуватися неявно, безперервно або стрибкоподібно. Сучасні системи керованого електроприводу не відповідають усім вимогам виконання технологічного процесу. Це є підставою для пошуку технічних рішень, що забезпечують необхідну якість технологічного процесу з мінімальним споживанням електроенергії та зниження експлуатаційних витрат за рахунок застосування сучасних методів і засобів автоматизації. Запропонована експертна система з нечіткою логікою формує сигнал задання частоти та напруги джерела живлення за оптимальним законом частотного керування. В результаті математичного моделювання встановлено, що процеси рушання та пуску в запропонованій системі, на відміну від систем керованого рушання з жорстко заданим законом частотного керування, характеризуються більшою тривалістю перехідного процесу, але струм набуває максимального значення лише на короткий час, що сприяє збереженню ресурсу електромеханічної системи за рахунок зменшення теплових і вібраційних навантажень.