ОБҐРУНТУВАННЯ ФАКТОРІВ, НЕОБХІДНИХ ДЛЯ ПОБУДОВИ МОДЕЛІ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ САМОЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ’Я ЗАЙНЯТОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Заюков, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Здійснено аналіз факторів, на основі яких може бути побудована модель оцінювання рівня самозбереження здоров’я працездатних громадян в розрізі основних розвинених країн світу, у тому числі США, Японії, країн-членів ЄС, країн-членів ОЕСР та розраховано значення їх індексів по відношенню до України. Визначені нормативні значення запропонованих факторів, які базуються на даних досліджень фахівців ВОЗ, країн-членів ЄС, МОП та вітчизняних і закордонних експертів. Показано, що для оцінювання рівня самозбереження здоров’я працездатних громадян, необхідно врахувати три групи факторів: психосоціальні, соціально-економічні та медико-біологічні. Для побудови моделі оцінювання рівня самозбереження здоров’я зайнятого населення рекомендовано використовувати методи математичного моделювання, зокрема теорію «Нечіткої логіки».