ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ СИСТЕМ ОСВІТЛЕННЯ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ - Бікс, Ю. С.; Ратушняк, О. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2016)
Розглянуто можливі першочергові заходи щодо ефективного використання електроенергії для освітлення сходових клітин та технічних приміщень в багатоквартирних будинках. Наведено переваги та недоліки основних енергоощадних освітлювальних пристроїв, які є на сучасному ринку електротехнічної продукції України. Наведено порівняльний аналіз окупності в укрупнених показниках для різних типів комбінованих систем «освітлювальний прилад-вимикач». Показано, що лише заміна простого вимикача світла на оптико-акустичний вимикач чи вимикач з інфрачервоним сенсором руху (PIR sensor) дозволить зекономити на освітленні суму близько 290 грн/рік у порівнянні зі звичайною лампою розжарювання на 40 Вт. Досягнутий економічний ефект дозволяє окупити витрати на цей тип комбінованої системи «освітлювальний прилад-вимикач» вже через 6—13 місяців, в залежності від тарифу на електроенергію та терміну роботи в темний період доби.