Вимірювання рівня рідини в нафтових свердловинах акустичним методом. Сучасний стан, проблеми, засоби - Данилов, В. Я.; Науменко, І. Я.; Кизима, В. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Висвітлено сучасний стан вимірювання рівня рідини в нафтових свердловинах акустичним методом. Розглянуто проблеми врахування швидкості звуку в міжтрубному просторі свердловини та створення системи ехолокації рівня на складних сигналах. Запропоновано метод використання детермінованого складного сигналу з керованими параметрами, що дозволить шляхом оптимальної обробки виділити ехосигнали від з’єднувальних муфт і точніше визначити розподіл швидкості звуку по свердловині.