ГАЗОГІДРАТНА УСТАНОВКА ДЛЯ ВИРОБЛЕННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ І ОПРІСНЕННЯ МОРСЬКОЇ ВОДИ - Денисов, Ю. П.; Клименко, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2016)
Запропоновано термодинамічний цикл і принципову схему газогідратної установки, що використовує різницю температур глибинної (холодної) і поверхневої (теплої) морської води для вироблення електроенергії і опріснення морської води. Включення в схему установки сонячного колектора дозволяє здійснювати додаткове нагрівання робочого тіла (природного газу) перед його розширенням і збільшує кількість виробленої електроенергії. Надано методики визначення енергетичних показників і термодинамічної ефективності газогідратної установки, показником якої вибрано ексергетичний ККД (), та наведено приклад їх розрахунків для умов Чорного моря.