ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ АКТИВНОГО НАПОВНЮВАЧА НА ВЛАСТИВОСТІ СИЛІКАТНИХ КОМПОЗИЦІЙ - Харченко, О. О.; Глуховський, І. В.; Свідерський, В. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2015)
В умовах зменшення об’ємів виробництва органорозчинних лакофарбових матеріалів і переходу на використання водорозчинних плівкоутворювачів запропоновано застосування екологічних силікатних лакофарбових матеріалів, які містять в дисперсній частині складу низькоосновний гідросилікат кальцію 0,8CaO·SiO2·nH2O. Цей матеріал має розвинену питому поверхню, високу білизну і може застосовуватись як білий пігмент і наповнювач у водорозчинних фарбах. Такий компонент, отриманий в нестабільному субмікрокристалічному стані, активно впливає на фізико-механічні характеристики покриття, оскільки проявляє властивості в’яжучих матеріалів контактно-конденсаційного тверднення.