ОБЛАСТЬ ДІЇ НАПРУЖЕНОСТІ СИЛОВОГО ПОЛЯ ПОВЕРХНІ ТЕРТЯ В УМОВАХ НАЯВНОСТІ МАСТИЛЬНОЇ ПЛІВКИ - Лисіков, Є. М.; Ткач, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто питання визначення напруженості силового поля поверхні тертя, тобто на якій відстані поверхнева енергія металу ще здатна розщепити міцелярні утворення в моторному мастилі й, переборюючи енергію теплового руху й зовнішні силові впливи, зафіксувати молекули. Це дає можливість визначити товщину полімолекулярного мастильного шару на поверхнях тертя ДВЗ.