АБСОЛЮТНА ТА ВІДНОСНА ДЕКОМПОЗИЦІЇ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ У РОЗРАХУНКАХ КОМПЕНСАЦІЇ РЕАКТИВНОЇ ПОТУЖНОСТІ В НИХ - Демов, О. Д.; Паламарчук, О. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано абсолютну та відносну декомпозиції електричних мереж при розрахуванні компенсування реактивної потужності в них. Показано, що абсолютна декомпозиція електричних мереж дозволяє проводити оптимізацію потоків реактивної потужності в живильних мережах без урахування параметрів розподільних. Запропоновано відносну декомпозицію, яка базується на розділенні функції втрат активної потужності від перетоків реактивної на дві складові (змінну і незмінну в розрахунках), що дозволяє розв’язувати задачі компенсування реактивної потужності тільки за змінною складовою і, відповідно, спростити такий розрахунок.