ВИЗНАЧЕННЯ ПОЛЯ ТЕМПЕРАТУР У ЗОНІ КОНТАКТУ ВАЛЬЦЬОВАНИХ ЗАГОТОВОК - Скрябін, С. О.; Гунько, І. В.; Бубновська, І. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
З метою поліпшення пластичності металу при гарячому деформуванні в процесі вальцювання здійснюється нагрівання заготовок до потрібної температури. Описано: процес нагрівання та вимоги до нагрівання заготовок із алюмінієвих сплавів; механізм поширення тепла з поверхні усередину заготовки; наведено допустимі температури нагрівання заготовок із алюмінієвих сплавів; рекомендована ступінь деформації; недоліки внаслідок неправильного нагрівання заготовок (недогрів, перегрів, перепал, термічні тріщини). Наведено емпіричні формули, які визначають значення температури в зоні контакту та розподіл температур поперек і вздовж осередку деформації на поверхні вальцьованих заготовок.