ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛООБМІНУ З ГРУНТОМ В ҐРУНТОВИХ КОЛЕКТОРАХ - Пуховий, І. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто експериментальні дослідження умовних коефіцієнтів теплообміну труби з ґрунтом під час течії повітря і води за короткочасних режимів експлуатації (робота і зупинка в межах декількох годин). Знайдені умовні коефіцієнти теплообміну труби з ґрунтом, які зменшуються зі зростанням часу роботи ґрунтового теплообмінника і лежать в межах 20…50 Вт/(м2 ? К). Розрахована товщина активного шару ґрунту біля труби, що має більшу температуру ніж ґрунт вдалині.