МОДЕЛЬ ПЕРЕНЕСЕННЯ ВИПРОМІНЮВАННЯ В СЕРЕДОВИЩІ ВОЛОГОГО ГАЗУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЙОГО ВІДНОСНОЇ ВОЛОГОСТІ - Білинський, Й. Й.; Юкиш, М. Й.; Онушко, В. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Для отримання необхідної чутливості й точності в процесі створення сенсора вологості важливим є вибір довжини хвилі з урахуванням того, що поглинання випромінювання відбувається як за рахунок водяної пари, так і за рахунок сухого газу, а також визначення довжини ходу оптичного променя. У зв’язку з чим постає задача створення моделі перенесення випромінювання в газі, яка б враховувала вищенаведені параметри, для вимірювання вологості газу. В роботі запропоновано модель перенесення випромінювання в середовищі вологого природного газу, отримано рівняння перетворення, яке дає змогу обчислити значення відносної вологості за відомою температурою й тиском газу, проведено експериментальні дослідження з вибору довжини хвилі, виконано перевірку отриманих значень відносної вологості.