ДВОЕТАПНА СТРАТЕГІЯ ПОШУКУ У ВЕКТОРНИХ КОДОВИХ КНИГАХ ДЛЯ УЩІЛЬНЕННЯ МОВЛЕННЯ - Ткаченко, О. М.; Грійо Тукало, О. Ф. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розроблено підхід, який дозволяє поєднати переваги методів швидкого пошуку найближчого сусіда у кодових книгах із застосуванням зваженої евклідової метрики. Запропонована двоетапна стратегія пошуку полягає в тому, що на першому етапі з кодової книги, структурованої на основі бінарного дерева, за евклідовою метрикою відбирається невелика кількість векторів (кандидатів), з яких на другому етапі із використанням ваг обирається вектор, найближчий до вхідного. Отримано аналітичні залежності кількості кандидатів та операцій, необхідних для пошуку найближчого вектора. Наведено результати експериментів, що підтверджують ефективність запропонованого підходу.