МЕТОД ВИДІЛЕННЯ ОСНОВНОГО ТОНУ НА ОСНОВІ МОДИФІКОВАНОЇ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ СЛУХОВОЇ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ - Биков, М. М.; Ковтун, В. В.; Раїмі, А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розпізнавання голосів є важливою складовою надійної системи біометричної ідентифікації людини, які набувають більшої актуальності в сучасному комп’ютеризованому світі. Однією з ознак, що використовуються для розпізнавання голосів, є частота (період) основного тону голосу, інформативність якої суттєво знижується за присутності в мовному сигналі низькочастотних шумів. Запропоновано метод виділення частоти основного тону, який, на відміну від існуючих, є стійкішим до наявності в мовному сигналі низькочастотних шумів.