ОБРОБКА ЗОБРАЖЕНЬ МЕТОДОМ ПРЯМОГО ПАРАЛЕЛЬНО-ІЄРАРХІЧНОГО ПЕРЕТВОРЕННЯ НА БАЗІ КЛАСТЕРНИХ СИСТЕМ З РОЗПОДІЛЕНОЮ ОБРОБКОЮ ІНФОРМАЦІЇ - Яровий, А. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
В проведених дослідженнях здійснено аналіз методологічних і прикладних особливостей реалізації прямого паралельно-ієрархічного перетворення, пірамідального оброблення інформаційних середовищ на базі кластерних систем з розподіленою обробкою інформації. Наведено результати розробки розподіленої системи управління обчислювальним кластером із використанням обраної технології міжкомпонентної мережевої взаємодії, в якому може виконуватись пряме паралельно-ієрархічне перетворення зображень, що дозволяє покращення часу обробки та можливості забезпечення швидкої обробки при збільшенні обсягів розмірності зображень. Наведено опис запропонованого багатоетапного процесу аналізу зображення, що полягає в послідовному перетворенні збіжних і виявленні незбіжних у часі складових зображення при переході елементів нейроподібної паралельно-ієрархічної мережі з поточних енергетичних станів із одними просторовими координатами в стани з меншою енергією з іншими просторовими координатами. Також описано загальний алгоритм обробки зображень за допомогою паралельно-ієрархічного перетворення, що дозволяє обробляти зображення по частинах, вікнами певної розмірності. При цьому різні вікна обробляються незалежно, що дозволяє виконувати вказане перетворення паралельно. Наведено результати тестування запропонованого кластерного обчислювального комплексу та розподіленої системи управління обчислювальним кластером на прикладі задачі обробки зображень профілю лазерного променя методом паралельно-ієрархічного перетворення.