СТРУКТУРА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ МОДЕЛЕЙ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ РЕЖИМІВ РОБОТИ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ В УМОВАХ ОБМЕЖЕНЬ НА ЧАС І ШВИДКІСТЬ РУХУ ТА ВИТРАТИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ - Мокін, О. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано структуру інформаційної технології ідентифікації моделей та оптимізації режимів роботи електричних транспортних засобів, що рухаються по поверхні зі складним рельєфом, яка враховує: необхідність їх руху від зупинки до зупинки за детермінованим часовим графіком; складний рельєф поверхні, на якій прокладена колія; обмеження, що накладаються на швидкість руху (у тому числі під час руху по закругленнях колії та на спусках і підйомах); необхідність долати відстані між зупинками з мінімальними витратами електроенергії.