ВПЛИВ ПІДВИЩЕННЯ ЗОВНІШНЬОЇ РЕЙКИ НА ЗАКРУГЛЕННІ ЗАЛІЗНИЧНОЇ КОЛІЇ НА КРИТИЧНУ ШВИДКІСТЬ, З ЯКОЮ ПОТЯГ ЩЕ МОЖЕ ПРОХОДИТИ ЦЕ ЗАКРУГЛЕННЯ, НЕ СХОДЯЧИ З РЕЙОК - Мокін, О. Б.; Мокін, Б. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
З урахуванням ефекту підвищення зовнішньої рейки отримана математична модель для критичної швидкості, з якою потяг ще може проходити закруглення залізничної колії, не сходячи з рейок цієї колії.