КРИТЕРІЇ НАВЧАННЯ НЕЧІТКОГО КЛАСИФІКАТОРА, ЩО ВРАХОВУЮТЬ ПЛАТІЖНУ МАТРИЦЮ - Штовба, С. Д. Д.; Панкевич, О. Д.; Нагорна, А. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2013)
В нечітких класифікаторах зв’язок «входи—вихід» описується лінгвістичними правилами «Якщо — тоді», антецеденти яких містять нечіткі терми «низький», «середній», «високий» тощо. Для підвищення безпомилковості нечіткий класифікатор навчають за експериментальними даними. Узагальнено критерії навчання нечіткого класифікатора на випадок платіжної матриці, в якій записані вартості помилок різних типів. Комп’ютерні експерименти із розв’язання задачі діагностики хвороби серця показали, що найкращу якість настроювання забезпечує використання критерію навчання, в якому відстань між нечіткими результатами логічного виведення та експериментальними даними для випадків помилкової класифікації зважується штрафним коефіцієнтом.